31 aug. 2007

EL Hema en het nieuwe Brazilië - besides kraken (actiepunten 38, 39, 41, 43, 44)

Gisteren zijn we als GroenLinks naar een drukbezochte informatieavond geweest over de ontwikkeling van winkelcentrum Brazilie. Het was de 2e bijeenkomst hierover die ik bezocht.

Ik denk dat we snel een verslagje op onze site moeten zetten. Het ging er over de vraag naar nieuw divers winkelaanbod, de ontwikkeling in de buurt en de mogelijkheid om wel/niet in het water te bouwen. Sommige drijvende ideeen spraken mij persoonlijk wel aan. De spanning tussen de bevoegdheden van het stadsdeel en de kracht van de vrije markt deed sommige aanwezigen twijfelen over de mogelijkheden. De meeste aanwezige bewoners/ondernemers wilden wel graag dat er iets positiefs in het gebued gaat gebeuren.

Sommige tegenstanders maakte zich zorgen over de kwaliteit van het blauw (het water), de overlast (vooral door de VVE van het pand tegenover brazilie, dat trouwens 15 meter boven het water torent), en de mogelijkheid dat een "kapitalistische gruwel keten (niet mijn woorden) zoals de HEMA:) er zou komen, in plaats van de boekwinkel en het duurzaamspeelgoedwinkeltje (beide aanwezig in de zaal). Het plan dat El Hema in het oostenlijk havengebied mocht openen kreeg wel luid applaus.

Ik sta wel achter de uitgesproken durf van de wethouder, als je iets niet compleet a la rusland kan bestieren, moet je ook niet achterover hangen en wachten. Maar soms voor "het algemeen goed" durven je hand in het vuur te steken, ook al heb je het eind resultaat niet altijd in de hand. Het creeeren van de juiste randvoorwaarden, het vasthouden aan een visie, en het in zee gaan met de juiste partner (bijvoorbeeld een woningbouwvereniging) zou hieraan kunnen bijdragen.
Daarnaast zei de wethouder Jan Hoek nog eens: als we niets moois kunnen creeeren, dan doen we het gewoon niet. Punt

Initiatiefrijke ondernemers wilde wel investeren in het gebied, maar de prijzen zijn te hoog, en er is te weinig ruimte. Toen men over het leegstaand huisje op het Loydplan sprak, flitste de uitspraak van onze GroenLinks wethouder van de Poelgeest door mijn hoofd: dan maar kraken! De video staat hieronder.Op de terugweg dacht ik ook nog aan het dillemma, waar worden gedurfdere bouwprojecten gerealiseerd in totalitaire regimes of in democratieen? En is het eigenlijk erg als het antwoord in het eerste geval is?

Actiepunten Werken
38. Boodschappen doe je dicht bij huis of werk. Het winkelaanbod moet (vooral in de Javastraat) diverser en aantrekkelijker worden.
39. Bestemmingsplannen maken het startenvan een winkel op meer plekken mogelijk.
41. Startende ondernemers kunnen ookrekenen op steun vanuit het stadsdeel.
43. Het stadsdeel verleidt eigenaren vanleegstaande bedrijfsruimte om deze aanstartende ondernemers beschikbaar testellen en met minder inkomsten genoegente nemen en zo te investeren in de langetermijn.
44. Als bedrijfsruimten langdurig leegstaan,worden ze gebruikt als expositieruimte ofvoor het vestigen van tijdelijke activiteiten.

Geen opmerkingen: