17 sep. 2007

Zo gaat de politiek - Lowlands van GroenLinks

Stiekem gedanst in de tent, gediscussieerd buiten de tent, geslapen in een tent, maar vooral veel rondgekeken en geluisterd. Ik was erg benieuwd naar andere GroenLinksers. Hoe ze er uit zien, wat ze denken, hoe ze dansen, hoe ze s'ochtends de koffie drinken, hoe ze in een rij staan, hoe ze grapjes maken. Maar vooral wat ze zeggen dat ze vinden. Toch samen in een bungalow kijken naar een 8 uur journaal over Rutte, Pronk en Verdonk. En dan weer door.

Ik ontmoette Paul Smeulders die zijn best doet in Brabant. We spraken over Amsterdam vs Helmond. Het lijkt een wereld van verschil. Ik sprak ooit "ginnegappend" over missionarissen vanuit de Randstad naar de buitengewesten, maar dat is natuurlijk een grapje. We delen de zelfde ideeeen, maar we hebben te maken met een ander kiezerspubliek en een andere voorgeschiedenis.
Ik kwam tot de conclusie dat het helemaal geen slecht idee is om juist in te zetten op versterking van de vereniging buiten de grootste steden, scouting en een herkenbaar gezicht. Onze idealen en politici hoeven natuurlijk niet alleen de randstedelingen, of salon-groenlinksers aan te spreken, maar juist ook boeren, boerenknechten, dorpelingen, gelovigen, industrielen, Helmondenaren en wie dan ook. Het lijkt me een goed idee om eens stage te lopen in Helmond, om te zien wat daar speelt.

Nou ja we spraken dus op de camping over de symboliek van te strijden voor één boom in Zaanstad versus te strijden tegen de globale klimaatproblematiek van Duyvendak.
Ik luisterde vol aandacht naar het heerlijke accent van een Vlaamse Groene, dronk biologisch blond bier en kreeg een lift naar Driebergen Zeist van een Gronings Bestuurslid Arjen Nolles. Hij vertelde me over zijn recente documentaire project: een projectie en documentaire over een Haagse Nieuwbouwwijk. De innerlijke vaart van Ypenburg. Hij gaat bij buren en andere bewoners van Ypenburg op bezoek om ‘interieurs te verzamelen’. Deze legt hij vast op video. Uit al deze interieurelementen stelt hij een ‘nieuw’ interieur samen dat hij projecteert op de muren van de begane grond van Kunsthuis 7X11, een zogenaamd imaginair interieur.

Nou ja stiekem dansen kan Mathieu Heemelaar dus niet. Echt een fantastisch boegbeeld voor RozeLinks. Hij vertelde me dat ze nog wel een hetero zoeken, want elke sexuele voorkeur dient natuurlijk vertegenwoordigd. Heerlijk democratisch!

Tja ik ontmoette nog vele anderen, en keek mijn ogen uit. Ik kwam er energiek van terug. GroenLinks is dus echt mijn partij. Wethouders blijken ook te kunnen dansen. Want we hadden onze eigen lowlands, ik hoopte op Woodstock. Maar ja uiteindelijk gaat iedereen, en ik ook, op tijd naar huis. En weer aan het werk. Zo gaat de politiek. Voor de vele reisverslagen kijk op www.planeetgroenlinks.nl

2 opmerkingen:

Roze zei

Lieve Jan,

Waarom zouden we stiekem dansen? GroenLinks is toch een groot feest?

x
Mathieu

M. Klijmij zei

Ha Jan,

Jammer dat ik je niet heb gezien. Of misschien wel, maar realiseerde ik me dat niet. Tot een volgend feest dan maar :)

Michel