27 nov. 2007

Evelien Tonkens - liefdevolle verwaarlozing

Gisteren las ik een bericht overhet kennisatelier ‘Burger aan het roer’, waar onder andere Evelien Tonkens sprak. Deze bijeenkomst werd georganiseerd als vervolg op de verschijning van de publicatie ‘Burger aan het roer’, waarin tien Amsterdamse praktijkvoorbeelden uiteengezet zijn met tips voor de gemeenteambtenaren hoe om te gaan met burgerinitiatieven.

Zo kwam ik daardoor op de site http://www.kanwel.nl/. Een initiatief waar bewoners eigen ideeen uitvoeren, maar heeft hiervoor wat hulp nodig bij de uitwerking en geld voor de uitvoering.
Via een buurtcoach wordt gekeken of: het idee haalbaar is en of het idee nieuw in de wijk is. Vervolgens wordt een plan gemaakt waar alle puntjes nog eens op de “i” gezet worden. 4. De bewoner bereidt de uitvoering voor en voert het plan zelf uit.
Is het een eenmalig plan, dan is na afloop de samenwerking over en genieten ze samen van het succes. Is het een plan voor langere duur, dan zetten bewoner en buurtcoach samen stappen om lokaal de benodigde steun en middelen te verwerven. Doel hiervan is dat het plan kan voortbestaan zonder verdere steun van de buurtcoach

Evelien Tonkens vond, tijdens het atelier, dat de overheid zich juist niet moest terugtrekken en stelde dat na een verzorgende en een terugtredende overheid het tijd wordt voor een overheid die aanvult, uitnodigt, verbindt, uitnodigt, stimuleert en gaten opvangt.Treed als overheid niet terug, want dan versterkt actief burgerschap de maatschappelijke ongelijkheid."
De overheid zou haar burgers moeten benaderen vanuit “liefdevolle verwaarlozing”, dat betekent loslaten als het goed gaat, maar altijd erbij blijven voor als het nodig is. “Grijp in als je ziet dat het misgaat.”

Interessante gedachte, waar ik wel iets mee kan. Maar ik kwam ook knel te zitten: krijgt de burger een idee om iets te veranderen, omdat de overheid iets los heeft gelaten, of kan de burger juist een idee om iets te veranderen uitvoeren, omdat de overheid los kan laten.

Nou ja, vanavond maar de stukken over Brazilië, pleziervaartuigen langer dan 12 meter, het
Milieuprogramma 2008, de Jongeren- en studentenhuisvesting in Zeeburg, de tijdelijke speelvoorziening Fountainhead en extra Vegen bij Panama bekijken.

En zien wat ik en mijn collega's liefdevol kunnen verwaarlozen:)

2 opmerkingen:

Brieuc-Yves (Mellouki) zei

Hi Jan,

Een vermelding de moeite waarde is het initiatief 'Adoptie Afvalcontainer'. Beschrijving:

"1.1 Adoptie Afvalcontainers
Urgentie: Sommige bewoners blijven hardnekkig hun vuil op straat zetten in plaats van in de containers, of houden geen rekening met de vaste ophaaldag voor het grofvuil. Er is echter ook een grote groep bewoners die zich hieraan ergert en graag wil meehelpen om hier iets aan te doen.
Tot voor kort was daarvoor geen mogelijkheid. Wethouder Jan Hoek van stadsdeel Zeeburg leek het een goed idee om iets te doen met adoptie van een afvallocatie. Hij gaf opdracht om dit idee uit te
werken."

En... ik ben één van deze adoptieouders... Inderdaad een leuke en nuttige initiatief van een GroenLinkse wethouder :-)

Anoniem zei

サイト制作
秋葉原 メイド
ペット火葬 つくば
つくば ペット火葬
つくば ペット霊園
つくば ペット葬儀
立食パーティー用プレート
でしこ
soul source production
ベトナム シーフード
高収入 アルバイト
高収入 アルバイト
アパレル 求人
アパレル 派遣
人妻 出会い
風俗
風俗
デリヘル
アダルトゲーム
高収入求人
高収入求人
ソープランド
性感マッサージ 名古屋
M性感 名古屋
出会い