2 sep. 2008

GroenLinks rebellenclub: Is Groen Links of Rechts?

Je ordent je gedachten, door er niet te veel woorden aan te wijden. Vandaar vanaf nu wat vingeroefeningen over algemene politiek op dit blog ter voorbereiding op de verkiezingen.

Is Groen Links of Rechts?

Te weinig weet ik van de internationale groene partijen, om te beweren dat alle groene partijen Linksig zijn, of pacifistisch en/of sociale gelijkheid hoog in het vaandel hebben.

Want sinds Mark Rutte, liberaal als ie is, traint om dezelfde spierballen als Arnold Schwarzenegger te kweken, vraag ik me af: Is groen rechts, of links, of misschien gewoon groen?

'Gewoon groen' zou ons groenlinks rebellen helpen ons voor te bereiden op de tijd na de dood van links. Dan kunnen we ons makkelijk aanpassen aan elk politiek spectrum. Maar als het ondenkelijk, of zelfs onmogelijk is om groene politiek te bedrijven, zonder oog voor sociale gelijkheid en ontwikkeling. Ja dan moet je zuinig en trots blijven op het Links in GroenLinks.

Want als het enige verschil tussen Groen Rechts, en Groen Links te verklaren is vanuit oude ideologische stempels: Milieu als sociaal, en solidariteitsprobleem, of puur als economische uitdaging? Dan zal GroenLinks altijd tegenover Groenrechts blijven staan, en slechts gelegenheidscoalities kunnen aangaan.

Maar als dit slechts ideologisch gezever is, kunnen de moderne moderne groenen me hard uitlachen, en roepen dat in het begrip duurzaamheid deze beide perspectieven al lang verenigd is (so '90's!). En is de weg vrij voor de Groene doorbraak single-ideologyiepartij, zoals de vroege D66 of de PVDA net na de Tweede Wereldoorlog.

Niet rechts, niet links, gewoon groen.

Geen opmerkingen: