21 mrt. 2007

Kompassla, Kompaseiland, een brug van Noord naar Zuid

Op het kompaseiland zou de Kompassla staan, die verdwaalde zeelieden hun richtinggevoel teruggeeft. De bladeren staan vertikaal en wijzen bij zonnig weer pal noord-zuid. In en rond de eilanden staan zowie zo veel bijzondere varens. De kademuren zijn daarvoor ideaal. Maar ze zijn ook zeer kwetsbaar.

Die kompassla is toepasselijk, want op het het Kompaseiland in het IJ was het ijkpunt waar schepen vroeger hun kompas instelden. In een vroege stedenbouwkundige opzet van het Oostelijk Havengebied was op de plek van het eiland een nieuwe kade voor woningbouw gepland. Gelukkig ging dat niet door (vanwege de aanwezigheid van Ketjen, later AKZO, dan Akzo Nobel Catalysts en nu Albemarle Catalysts). Nu zou het een verbindingsstuk kunnenworden voor een fietsbrug van Zeeburg naar Noord. Een verbinding van Noord naar Zuid. Symbolisch er broedden geloof ik ook Nijlganzen op het eiland.

Bij een rondvaart op het IJ brainstormde ik al eerder over het eiland. Het zou een klein groen gebied kunnen worden. Ideaal voor de eilanders die vaak zeggen dat er groen te kort is op hun eilanden.

Een bijzonder groengebiedje midden op het IJ. Tja daar wil je wel voor warmlopen. Als de brug niet helemaal naar Noord zal reiken, hoop ik dan wel dat in ieder geval het eerste stukje van Zeeburg naar het eiland klaar zal komen.

Geen opmerkingen: