19 jun 2007

De Commissie in mei - de VVD is vóór luchtkwaliteit

Het blijft moeilijk om een goed beeld te geven wat ik zoal in de Commissie doe. Maar dit weblog ben ik natuurlijk begonnen om de inzichtelijkheid in het werk van een duo-raadslid te vergroten. Dus omdat mijn rol vanavond klein zal zijn, er grote onderwerpen (ecologische zone) op de agenda staan, blik ik nog even terug op het punt van luchtkwaliteit in de vergadering in mei

De VVD is voorstander van verbetering van de luchtkwaliteit! Samen met GroenLinks en PVDA diende ze een tijd geleden hier een motie over in. Waarin gevraagd werd naar een onderzoek over de invoer van het A-tarief en de mogelijkheden tot verbetering van de luchtkwaliteit daardoor.

De VVD is eventueel ook voor de invoering van het A-tarief! Maar, er is altijd een maar: met als voorwaarde dat dit €5 ton moet opleveren voor het stadsdeel en dat dit geld moet worden ingezet voor het ´zoet´ voor de bewoners.
GroenLinks is ook positief t.o.v. de invoering van het A-tarief en de doelen van het Verkeersplan Oude Stad (VOS).

Richting VVD merkte ik daarom op dat de verbetering van de luchtkwaliteit voldoende ´zoet´ is ter compensatie van het A-tarief. Een beter leefklimaat en de vermindering van het aantal doden wegens astmaproblemen en verkeer is al een grote winst, die niet in geld valt uit te drukken. Los van de opbrengsten van het hele klimaatverhaal, waarbij vermindering van uitstoot van o.a. CO2 cruciaal is.

Bovendien zet GroenLinks graag in op de mogelijke compensatiemaatregelen van de invoering van het A-tarief. Maar anders dan de VVD liever op duurzame middelen (het zoet van de VVD is vooral meer parkeerplaatsen heb ik het idee) die schone mobiliteit en leefbaarheid in de buurt vergroten, zoals o.a. een beter openbaar vervoer, verbetering van de openbare ruimte, meer fietspaden, inpandige fietsenstallingen, fietsvervoer van het P+R terreit etc. Het stimuleren van ondergronds parkeren in dit verband heeft geen prioriteit, vanwege het geringe effect van deze maatregel op de verbetering van de luchtkwaliteit.

De uitwerking van de motie wordt door de wethouder vooral beschouwd door de wethouder als inhoudelijke input voor het samen werken met de centrale stad over luchtkwaliteit en verkeer. Ik ben daarom ook heel benieuwd naar de uitwerking van het VOS. Ik had het daarom erg fijn gevonden als ook in deze commissie een uitvoerige discussie over het VOS had plaatsgevonden. Maar ja....

De fracties gaven hun commentaar, en daarmee is hiermee de motie in principe afgehandeld. Neemt de VVD daar genoegen mee?.....

GroenLinks in ieder geval niet. Verbetering van de luchtkwaliteit en klimaat (verandering) blijven een prioriteit. Ook als de hype over is.

Geen opmerkingen: