27 aug. 2007

klimaatfabels, de linkse kerk en multikul

Ik las geboeid het artikel over de opgang van rechts-extremistische sites in het NRC. Was ik ooit geschokt dat studenten in de Elsevier de linkse kerk vervloekte op de UvA in 2001. Dat was nog peanuts met wat er nu op de telegraaf.nl gemeengoed is, of wat geenstijlers als hobby op het internet bezigen. Op de sites wordt anoniem beschuldigd, gescholden, beledigd en belachelijk gemaakt.

Het is het spuien van gif door het gebruik van oppervlakkige media, verheven tot tijdsverdrijf en kunst. Het "zeggen wat je vindt" is door het gebruik van de inhoudsloze rechtse kretelogie veranderd in een rare toon in het nationale publieke debat. Je kan het afdoen als het naar bovendrijven van flauwekul dat al jaren werd gebezigd, maar nu een uitlaatklep kent door het internet. Maar het

De krant spoorde 150 sites op die de afgelopen tien jaar kwamen en gingen en ontdekte dat zowel het aantal rechtse als extreemrechtse sites groeide na de aanslagen van 11 september 2001, de opkomst van Pim Fortuyn, de politieke moorden in 2002 en 2004, en de opkomst van Geert Wilders vanaf eind 2004. Logische natuurlijk

De groei was explosief. Vóór 9/11 waren er vijf rechtse sites, vier extreemrechtse-, drie vrijspreker-, twee moslimkritische- en één neonazi-site. Daarna kwamen er jaarlijks tientallen bij. Hoogtepunt was 2003, met elf rechtse-, negen extreemrechtse-, negen anti-moslim- en twee neonazi-sites.
Van de onderzochte sites is inmiddels bijna de helft opgeheven, mogelijk omdat het actueel houden (vaak eenmanswerk) te tijdrovend is.

De inventarisatie maakt ook duidelijk dat "de verschillen tussen rechtse en extreemrechtse sites kleiner zijn geworden. Op beide worden nu extreme uitspraken gedaan over moslims, de multiculturele samenleving (‘multikul’) en de „linkse kerk”, kortschrift voor linkse partijen en de „hoernalisten” van gevestigde media. De standpunten gaan vaak samen met woede over de „klimaatfabels” van Al Gore, snelheids- en rookbeperkingen en „de euroleugen”. Internet lijkt daarmee de weerslag van de maatschappelijke verharding in Nederland. "

----

"Dat het maatschappelijk steeds meer geaccepteerd wordt om te beledigen en haat te zaaien, blijkt op de fora van gevestigde sites als telegraaf.nl en geenstijl.nl waarvan de beheerders zelf het extreme gedachtegoed niet delen. Op die laatste noemt „Alexje” GroenLinks-fractievoorzitter Femke Halsema een „linkse hoer”.

Geen opmerkingen: