16 aug 2007

recyclingchaos

Gisteren een leuk programma Jansen & Janssen gezien over de zin en onzin van het gescheiden inzamelen van gft afval en plastic. Ze kwamen er verward uit.
En een conclusie over de flessen: een succesvolle poging van het bedrijfsleven om statiegeld van flessen tegen te houden. En het inzamelen van flacons samen met de plastic flessen zou voor een moeilijk recyclingproces zorgen. Bovendien schijnt 49 procent van de bevolking voor gescheiden inzameling te zijn en zelfs 70% voor statiegeld. In de Scandinavische landen en Duitsland wordt dit laatste al zeer succesvol toegepast. Bovendien zorgt statiegeld voor een grote inzamelpercentage (zo rond de 90%). En of de consument er financieel nu wijzer van wordt:) Nou ja de vervuiler betaald...

Het NRC schrijft dat de consument gaat betalen voor de kosten voor het inzamelen van plastic en ander verpakkingsafval via een toeslag op de prijs van verpakte producten. Dit staat in een akkoord tussen gemeenten en bedrijfsleven dat minister Cramer (Milieu, PvdA) vanmiddag bekend heeft gemaakt. -
Het bedrijfsleven belooft aan de wettelijke opruimplicht te voldoen. Het verplicht zich in 2012 van alle kunststof verpakkingen 42 procent te laten hergebruiken. Het bedrijfsleven neemt volgend jaar ook alle kosten voor het opruimen van verpakkingsafval voor zijn rekening. Het betaalt bovendien vanaf januari 2008 jaarlijks een ‘verpakkingstaks’ van 365 miljoen euro. Hiervan gaat 250 miljoen naar de schatkist en 115 miljoen naar gemeenten. Of de gemeentelijke reinigingsheffing hierdoor omlaag gaat, is nog niet duidelijk.
Bedrijven zullen de verpakkingstaks ‘zichtbaar’ doorberekenen aan de consument. De prijzen in de supermarkt zullen hierdoor gemiddeld met 1 procent stijgen, zegt RenĂ© Roorda van CBL, de brancheorganisatie van supermarkten.

Geen opmerkingen: