17 aug 2007

Follow the money

Ik las een stukje van partijgenoot Kleinpaste, die de huidige Amerikaanse hypotheekcrisis vergeleek met de val van Rome. Zijn oplossing, een sterk Europa. Ik sla altijd de economische pagina's over. Maar zo op een vrijdagochtend sla ik aan het mijmeren.

Natuurlijk gaat de vergelijking niet op. Het Romeinse rijk viel onder andere omdat ze voor haar belangrijkste machtsbron (het leger) afhankelijk was geworden van anderen (de barbaarse stammen). Een militair verval, naast een moreel verval plus het ontbreken van sterke leiding. Wie wil daar niet een wereldrijk voor omverwerpen?

Natuurlijk die crisis is iets anders dan de huidige luchtbel (de markteconomie) waar iedereen in deze wereld van afhankelijk is, en dus ook het eventuele sterke Europa. De globale economie zorgt ervoor dat iedereeen van iedereen afhankelijk is. Dus als zo'n sterke schakel als Amerika problemen heeft, voelt iedereen dat. Ook het verder bubbelende China.

De crisis op de wereldwijde kredietmarkt, die veroorzaakt is door de problemen op de Amerikaanse markt voor subprime-hypotheken, leidde afgelopen donderdag namelijk voor het eerst ook tot zware verliezen in China en India.
Dat kan ik me nog herinneren van economische les op de middelbare school. Economie is een kwestie van vertrouwen. En decennialang heeft men al vertrouwen in de Amerikaanse en Chinese economie-luchtbel. Zelfs al is het overduidelijk is dat men te veel geld leent, de economie overhit is, en dat het verkwisten van geld aan militaire operaties en de strijd tegen het terrorisme niks dan problemen oplevert.

Om de crisis te bezweren en alles in stand te houden pompt de federale bank miljarden op de markt, en deed de Europese Bank al een aantal keren een ingreep. Maar ja, daar zijn ze dan ook voor opgericht. Ze behoeden ons voor de recessie, en stillen onze zucht naar winst. Deze banken hebben waarschijnlijk nog veel meer kaarten achter de hand. Ze pompen makkelijk nog meer liquiditeiten in de markt en ook een renteverlaging behoort natuurlijk tot de mogelijkheden. Sterker nog de ECB gaat nog steeds uitgaat van een rentestijging in september, en o ja de economie zal groeien met 2 procent de komende jaren. Het aloude monitaire audagium. Geld moet rollen!

De laatste keer trouwens dat dergelijke ingrepen noodzakelijk waren, was na de terroristische aanslagen op 11 september 2001. Toen men ook in paniek was, en het einde van de tijden naderde. Niet de globale milieucrisis zal de wereld in verderf en verdoemenis storten, maar de oude wereldorde zou worden verstoord. Of niet.....
Misschien is dat toen ook wel gebeurd, en is de wereld niet meer zoals toen. Een wereld van vertrouwen, omgebouwd tot een wereld van wantrouwen.

In anycase, zitten we in de tijd dat de Pax Americana veruild wordt voor de Pax Sina? Ik denk het nog niet. Eerder zitten we in een transitiefase naar de.... Pax omnium rerum tranquillitas ordinis. Een zeer boeddistische voorspelling van ons alouder Augustinus.

Tjonge en dat allemaal op een vrijdagochtend

Geen opmerkingen: