24 sep. 2007

De Autoloze zondag


Ik ben om, als de autoloze zondag elke keer zulk mooi weer tevoorschijn tovert, mag het voor mij vaker. Zelf reden we met GroenLinks door het stadsdeel om knelpunten in het fietsverkeer te inventariseren. En was het erg gezellig. Brussel wil het vaker, Parijs sluit al elke zondag stukken af, maar ja Amsterdam blijft natuurlijk altijd een beetje achter.

En ik kon met eigen ogen al aanschouwen wat we eerder hadden gezegd: Zeeburg werd de parkeerplek van de stad. Er reed zelfs een auto over de Nesciobrug!

Flink wat irritaties van autobezitters, die soms zeer agressief werden. Ik zag het zelf s'ochends, toen een nietsvermoedende verkeersregelaar flink uitgescholden werd om 9.00 uur. En toen moest de dag nog beginnen. Irritatie mag, vooral als je van te voren niks wist, maar doe het op een verantwoorde manier, en uit het niet op mensen die gewoon moeten werken.

Goed gediscussieerd over hoe je de stad beter bereikbaar, gezonder, en veiliger kan maken. Hoe zorg je ervoor dat we de norm halen in 2010? Want dat is de opgave, anders mogen we bijvoorbeeld niet meer bouwen. En discussie is belangrijk, zowel met ondernemers, milieubeschermers, fietsers, klimaatsceptici. Iedereen hoort betrokken.

De eigenaren van de 5% meest vervuilende auto's stimuleren een andere auto te kopen is een manier. Maar niet voldoende. Als de groei van autoverkeer zo doorzet, maakt het per saldo niet uit. Bovendien haal je je norm niet op tijd. De autolobby is zich in ieder geval aan het organiseren.

Zelf heb ik nog heerlijk genoten van een fietstocht door de hele stad, de markt op de Albert Cuyp, en de overal fietsende mensen. De mensen die toch met de auto gingen, waren met een monotoom gebrom, en een zwarte rookpluim, zeker spelbrekers.

Het blijkt dus maar weer: veel Amsterdammers blijven hun auto gebruiken voor de korte rit binnen de stad.

Trouwens, gelukkig was het niet een autoloze zondag van dat GroenLinks langharig werkschuw tuig, maar een dag van alle Amsterdammers.

De winnaar van de zonnebloemwedstrijd (5.01 meter hoog)

Geen opmerkingen: