4 sep. 2007

Eindelijk! zwangerschapsregeling voor vrouwelijke ondernemers

Eindelijk goed nieuws wat ik namens GroenLinks kan vertellen in gesprekken over jong zijn en kinderen krijgen. Ik zit in die leeftijd dat ik het er vaak over heb, met vriendinnen en vrienden. En dit was echt een doorn in het oog!

Het kabinet gaat er namelijk voor zorgen dat er een zwangerschapsregeling komt voor vrouwelijke ondernemers. Hiermee gaat een langgekoesterde wens van GroenLinks in vervulling. In de afgelopen jaren hebben Femke Halsema en Ineke van Gent hierover tot drie keer toe een motie ingediend die door een kamermeerderheid werd gesteund.
In een brief laat het kabinet de Kamer weten dat er hard wordt gewerkt aan een regeling waarmee alle zelfstandigen verzekerd zijn van 16 weken zwangerschapsverlof. Tussen de vijf- en tienduizend vrouwen zullen jaarlijks gebruik kunnen gaan maken van deze voorziening.

Eendeel van de vrouwelijke ondernemers heeft zich nu particulier bijverzekerd, maar zij hebben te kampen met hoge premies en een wachttijd van (meestal) twee jaar. Daarnaast zijn tienduizenden vrouwen zijn nu niet verzekerd en zitten zij rondom een bevalling maanden zonder inkomen. GroenLinks vindt dat niet van deze tijd: een kabinet dat zegt het ondernemerschap hoog in het vaandel te hebben staan en de emancipatie van vrouwen belangrijk te vinden, moet gewoon zorgen voor een goede publieke voorziening.

In alle andere landen van Europa bestaat zo’n zwangerschapsuitkering al: het is goed dat Nederland dat ook gaat regelen. Uiteraard zal GroenLinks erop blijven aandringen dat het wetsvoorstel zo snel mogelijk wordt ingevoerd.
( met dank aan Femke Halsema & Ineke van Gent)

Geen opmerkingen: