24 okt. 2007

Raad Zeeburg stemt voor initiatief GroenLinks


Hier vind je het persbericht.

De raad van Zeeburg stemde voor een GroenLinks voorstel om deel te nemen aan de “Nacht van de Nacht” op zaterdag 27 oktober. Dit initiatief probeert Nederland weer donkerder en mooier te maken en tegelijk iets aan het klimaatprobleem te doen.

Op zaterdag 27 oktober 2007 vindt voor de derde maal het evenement De Nacht van de Nacht plaats, dat afgelopen jaren zo'n 10.000 bezoekers trok. Tijdens De Nacht van de Nacht worden in alle provincies nachtactiviteiten georganiseerd. Zeeburg geeft hiermee gehoor aan de roep van De Provinciale Milieufederaties en de Stichting Natuur en Milieu.

GroenLinks Zeeburg is blij met de steun van de raad. Wethouder Straat beloofde tijdens de vergadering om tijdens de nacht het licht van het stadsdeelkantoor te doven. Zeeburg schaart zich dan in het rijtje van onder andere de Magere Brug, de Euromast, de Martinitoren, het gebouw van de Tweede Kamer en het Ministerie van VWS. Maar ook bijvoorbeeld twaalf IKEA vestigingen, het Eindhovense hoofdkantoor van Philips Nederland, en tientallen locaties van de energiebedrijven ESSENT, ENECO en NUON.

Lichtvervuiling
GroenLinks Zeeburg probeert hierdoor zichtbaar te maken hoe belangrijk de nachtelijke duisternis als omgevingskwaliteit in Zeeburg is. Nederland is een van de meest verlichte landen ter wereld. En die verlichting neemt ieder jaar toe. Plekken waar het nog echt donker is, worden steeds zeldzamer en we verspillen zo ook energie.

Oproep
De reactie van GroenLinks Zeeburg fractievoorzitter Astrid Kuiper Een mooi resultaat: we roepen hiermee ook bedrijven en particulieren op, om mee te doen. De wethouder was nog niet zover om nachtbeleid standaard in andere plannen, zoals milieu en ruimtelijke ontwikkeling mee te nemen. Maar als GroenLinks Zeeburg komen we daarom snel met een initiatiefvoorstel.”
P.s. bij de foto: De kleur wit wil zeggen dat de kunstmatige hemelhelderheid meer dan 27 maal hoger is dan de natuurlijke hemelhelderheid. Rood: 9-27x, oranje: 3-9x, geel 1-3x, groen: 0,33-1x, blauw: 0,11-0,33x, grijs: 0,01-0,11x, zwart: minder dan 0,01x.

Geen opmerkingen: