19 nov. 2007

Zeeburg onderstebovenGisteren was ik even op het evenement 'Zeeburg ondersteboven' , georganiseerd door "de Werkplaats". Met de burgermeester als opener was het lekker druk, daarna wat rustiger. Hoewel de tafelvoetbalspelers in grote getalen aanwezig waren. Ik ben dus nu druk bezig het boekje door te lezen, wat een leuk beeld geeft van de Indische Buurt.

Het idee van de Werkplaats - een initiatief van de Wiardi Beckman Stichting en het wetenschappelijk bureau van GroenLinks - is om een jonge generatie academici ruimte te geven voor onderzoek. Dit jaar was het streven de praktijk van de wijk Zeeburg (maar vooral dus de Indische Buurt) in al zijn facetten weer te geven, met de ervaring van de bewoner als uitgangspunt. En natuurlijk niet de probleembuurt, maar de prachtwijk.

Ik zag ook een film van Noureddin Erradi die een kort verslag maakte van Nederlandse raadslieden en beleidsmakers, die een week gingen inburgeren in Marokko. De taal leren, een intakegesprek, een stage: belangrijkste conclusies waren dat je niet kan inburgeren zonder een goed sociaal netwerk (een nederlandse of van je eigen nationaliteit), de taal, en een gastvrije ontvangst. Erg leuk waren bijvoorbeeld de bijdragen van GroenLinks raadslid uit Nijmegen Fatma Ali

Zelf heb ik ook zoiets gedaan ooit voor het wetenschappelijk bureau van de PVDA; een onderzoek naar verkiezingen in Afrika, en de rol die Europa daarin speelde. Erg leerzaam, maar het was niet zo flitsend zoals het in Studio K was georganiseerd.

Geen opmerkingen: