16 dec. 2007

Timorplein wint prijs

De Geurt Brinkgrevebokaal 2007 is gewonnen door het Timorschool-project in Zeeburg. Wethouder Tjeerd Herrema reikte de bokaal vandaag uit aan de opdrachtgevers: Ymere, Stayokay en I.I.R.E. De bokaal is een prijs voor het beste initiatief op het gebied van herontwikkeling of renovatie van een gebouw in de bestaande voorraad. Daarmee is de prijs een tegenhanger van de Zuiderkerkprijs, bedoeld voor het meest aansprekende nieuwbouwproject.
Nieuwbouw blijft het parool om de druk op de Amsterdamse woningmarkt te verzachten. Vijfduizend nieuwe woningen per jaar is het streven van het gemeentebestuur. Maar waar het kan, verdient behoud en renovatie van de bestaande voorraad de voorkeur. Tjeerd Herrema, wethouder Volkshuisvesting en Monumentenzorg: “Je ziet dat oude gebouwen in vernieuwingsgebieden een belangrijke functie kunnen vervullen. Uitstekend voorbeeld is de winnaar van de Geurt Brinkgrevebokaal 2007: de voormalige Ambachtsschool aan het Timorplein, waar een prachtige combinatie van culturele en economische functies in terecht is gekomen. Ik ben niet altijd tegen sloop. Soms is een ingreep nodig. Maar als je bestaande complexen een nieuw leven kunt geven, is dat een goede zaak.”
Geurt BrinkgreveDe bokaal is een eerbetoon aan Geurt Brinkgreve (1917-2005) die vijftig jaar geleden al opkwam voor behoud en herstel van de historische binnenstad van Amsterdam. Hij streed tegen verkrotting en de tijdgeest ‘platgooien en nieuwbouw neerzetten’. Dat deed hij in woord (als gemeenteraadslid) en daad (als geestelijk vader van NV Stadsherstel).
Drie genomineerden, één winnaar: Timorschool/TimorpleinDe jury heeft unaniem de Timorschool gekozen als winnaar van de Geurt Brinkgrevebokaal 2007. Uit het juryrapport: ‘Achter de imposante en intact gebleven historische gevel is het gebouw grondig getransformeerd en bruist het van de activiteiten. Het project is een indrukwekkend voorbeeld van het verbinden van een gebouw met een buurt. Het effect op het alledaagse leven in de wijk is enorm.’ De voormalige Ambachtsschool aan het Timorplein herbergt een bioscoop, café en restaurant, het ‘digitale trapveld’ Cybersoek, podium- en conferentieruimten en een Stayokay-hotel.
Er waren twee andere genomineerden voor de Geurt Brinkgrevebokaal 2007:
Vliegbasis De Huygen (Slotervaart). Opdrachtgevers: Far West en Kristal.
De Timmerwerkplaats (Amsterdam-Noord). Opdrachtgever: Mediawharf.
Het volledige juryrapport vindt u op www.wonen.amsterdam.nl.
De juryDe jury van de Geurt Brinkgrevebokaal 2007 bestond uit Esther Agricola, Eisse Kalk en Henk van Schagen. Esther Agricola is directeur van Bureau Monumenten & Archeologie en was directeur van het Kenniscentrum Stedelijke Vernieuwing. Eisse Kalk (directeur van stichting Agora Europa) wordt gezien als pionier op het gebied van burgerparticipatie: participatie van bewoners is een belangrijk selectiecriterium voor de Geurt Brinkgreveprijs. Henk van Schagen is architect in Rotterdam. Hij won drie keer de Nationale Renovatieprijs.

Geen opmerkingen: