12 feb. 2008

Verwilderd: Europa vs het kleine Nederland (ECRI)

De Europese waakhond voor de mensenrechten waarschuwt voor groeiende discriminatie van moslims in Nederland. Volgens de Europese Commissie tegen Racisme en Intolerantie (ECRI) wint islamofobie in ons land snel aan terrein.De afkeer jegens moslims zou sinds 2000 dramatisch zijn gestegen, stelt de ECRI in een dinsdag gepubliceerd rapport.
Maar de ECRI ziet ook een stijging van het antisemitisme, vooral bij de jongere generaties. Het woord Jood wordt steeds meer als een belediging gebruikt.

De commissie waarschuwt voor de gevolgen van omstreden voorstellen van politici. Ook al leiden die voorstellen, die soms in strijd zijn met het gelijkheidsbeginsel, vaak niet tot concrete maatregelen, ze werken stigmatiserend voor bepaalde minderheidsgroeperingen in Nederland. De commissie heeft verder felle kritiek op de politiek en de media: de taal van politici is ronduit racistisch, media zijn bevooroordeeld.

Veel problemen zijn er niet, beaamde premier Balkenende naar aanleiding van kabinetsbesluit het dragen van de boerka in de openbare ruimte terug te dringen. Maar, voegde hij eraan toe, het is een vraagstuk dat veel politieke aandacht krijgt.

Ik ben het er mee eens dat hij niet duidelijker hadkunnen aangeven dat het besluit vooral een politiek karakter heeft. Het is een krampachtige knieval voor de rechtste hardliners.

Het is de bekende stap terug van Nederland, 2 stappen vooruit, 10 jaar later 2 stappen terug.

p.s. Tweede Kamerlid Tofik Dibi van GroenLinks wil een spoeddebat met minister Ella Vogelaar van Integratie over de groeiende discriminatie van moslims in Nederland. Hij zal het debat dinsdagmiddag aanvragen.

P.s. 2 een stukje uit het rapport: ECRI recommends that the Dutch authorities take further action in a number of areas. It recommends in particular that the Dutch authorities: take the lead in promoting a public debate on integration and other issues relevant to ethnic minorities that avoids polarisation, antagonism, and hostility among communities; take steps to counter the use of racist and xenophobic discourse in politics; oppose publicly and vigorously all manifestations of Islamophobia; and review a number of policies in the light of the prohibition of direct and indirect racial discrimination.

-
ECRI furthermore recommends that the Dutch authorities: make a wider use of positive measures to redress disadvantage and discrimination experienced by ethnic minority groups in a number of fields, including employment; investigate racial profiling practices; and take a number of measures aimed at countering Islamophobia, antisemitism and racism and racial discrimination towards Antilleans, Roma, Sinti and other groups

Geen opmerkingen: