13 feb. 2008

Voor autodelen wordt altijd plaats gemaakt (actiepunt 76)

Voor autodelen wordt in Zeeburg altijd plaats gemaakt (GroenLinks actie punt 76). Zo is er weer een punt in ons verkiezingsprogramma gerealiseerd, want het stadsdeel maakt tweemaal negentien nieuwe autodeelplekken en wijst deze toe aan ConnectCar en GreenWheels.

Toch ben ik slechts gedeeltelijk tevreden, want hoewel ik bij de bespreking van diverse milieuprogramma's (bijv. actieprogramma luchtkwaliteit) heb gepleit voor groenere auto's bij autodelen is nu gekozen voor grotere, en ietwat vervuilerende auto's. Wethouder Straat (VVD) zegt wel dat hij hoopt dat er meer mensen gebruik maken van de abonnementen als er grotere auto's beschikbaar zijn (en dus ook niet meer in de eigen vervuilende auto rijden), maar toch klinkt het nog niet ideaal genoeg.

Conclusie: actiepunt 76 behaald, maar er blijft een nieuw actiepunt open

Actiepunt 76-a: vergroenen van deelauto's.

P.s. De grotere auto’s zijn de Peugeot 207 SW en de Opel Zafira met energielabel B en C (in hun eigen klasse....)

een nieuwe Peugeot 207 SW (diesel) stoot als hij uit de fabriek komt 123g/km CO2 uit, een Volskwagen Polo Bluemotion slechts 99 g/km
Een nieuwe Opel Zafira komt niet in de schone auto lijst van de ANWB voor, maar een Ford Focus van dezelfde grote op benzine stoot 158g/km Co2 uit en een Opel Vectra Sedan (grote middenklasse op benzine) 163 g/km CO2 uitstoot

P.s. 2 Je mag autodelen twee jaar uitproberen met behoud van eigen parkeervergunning volgens de zogenaamde spijtoptantenregeling. Dit betekent dat als je je auto verkoopt en vergunning opzegt, gedurende twee jaar geregistreerd blijft als rechthebbende op een parkeervergunning. Je moet bij opzegging wel duidelijk maken dat je gebruik wenst te maken van de spijtoptantenregeling.

P.s. 3 een goede landelijke regeling is gewoon bij de rijlessen schoner rijden incoorporeren, net zoals in Belgie, waarbij Eco-driving ondertekend is door 75 van de 109 erkende Belgische rijscholen. Dat betekent dat elke kandidaat een economische, milieuvriendelijke en verkeersveilige rijstijl krijgt aangeleerd.

Geen opmerkingen: