28 mrt. 2008

Verwilderd: Groenlinksreactie op het filmpje

Van groenlinks.nl

Fitna is een anticlimax
Femke Halsema, Tofik Dibi - Thu 27 Mar 2008 om 21.33u

De film van Wilders voegt niets toe aan wat de afgelopen jaren is bekendgemaakt over gewelddadig Islamitisch extremisme. Alle beelden zijn eerder vertoond, oud materiaal wordt gerecycled en opnieuw achter elkaar geplakt.
Wilders laat overtuigend zien dat gewelddadig islamisme een bedreiging vormt voor de democratische rechtsstaat. Maar dat is in talloze journalistieke reportages even indringend en overtuigend gedaan, zo niet beter.

Dat terroristen zich beroepen op de Koran levert geen bewijs voor Wilders’ stelling dat de gehele Islam een gewelddadige ideologie is die streeft naar de wereldheerschappij. Terwijl Wilders al maanden aankondigt het bewijs te gaan leveren dat de islam fascistisch is, is hij daarin met Fitna mislukt.

Wilders leerstellige uitleg van de Koran is vergelijkbaar met die van de extremisten die hij bestrijdt. Het enige argument dat hij aandraagt voor de verspreiding van extremistisch gedachtengoed onder alle moslims is de presentatie van een statistiek van het aantal in Nederland woonachtige moslims. Dit is bijna lachwekkend armzalig en onterecht maakt hij van alle gematigde moslims, die wereldwijd lijden onder extremisme, vijanden. Terwijl gematigde moslims juist bondgenoten zijn in de strijd tegen het wereldwijde terrorisme.

Teleurstellender nog is dat na maanden hype Wilders geen enkele oplossing biedt voor datgene wat moslims en niet-moslims bedreigt: de radicale Islam.

Auteur(s): Femke Halsema, Tofik Dibi

1 opmerking:

mxl zei

"Islamisme" is een construct wat even weinig zegt als "feest" of "gevaar".
"Islamitisch extremisme" heeft het over uitwassen, maar de vraag is of het islamitisch is, of een zodanig gecorrumpeerde uiting ervan dat het dat islam etiket niet meer verdient. Gaat het hier niet gewoon om (al dan niet terecht) boos geworden mensen?
Is Wilders 'overtuigend'? Het is het 'geloof' dat op de schop moet. 'Indringend' is privacyschending. Bestaan 'terroristen' wel, of is het alleen politieke handelswaar?
Verdient onze 'democratie' het etiket 'rechtstaat' nog wel, of zijn wij ook al aan het dolen geslagen?
Jullie GL voorvrouw heeft hersens, maar wel te weinig lijkt mij.