24 apr. 2008

Hoofdstad, hofstad, stad

Hoofdstedelijke grandeur is het thema van deze week. Nu bezoekers (zie hier naast er lustig op los stemmen of Amsterdam wel eigenlijk hoofdstad wil blijven, ben ik deze week bijna niet thuis geweest vanwege GroenLinks bezoeken in de buurt. Zondag de krantjes in de Indische Buurt rondbrengen, maandag schrijven over fietsparkeren, dinsdag een expertbijeenkomst over IJburg, en gisteren de ALV van GroenLinks met aansluitend politiek café over onze beginselen.


Ook Astrid zag ik steeds vermoeider worden, aangezien ze volgens mij deze week alle buurten en bijeenkomsten heeft bezocht. Maar het is allemaal zeker voor het goede doel, laat ik mensen die daar geinteresseerd in zijn even 2zaken die mij het meest deze week hebben beziggehouden


Toegankelijk IJburg: Hoe toegankelijk is eigenlijk deze buurt zonder scheidslijnen? Blijkbaar worden de plekken waar de rolstoelen en driewielers van de hoge stoepen afkunnen vaak gebruikt als parkeerplekken voor auto's: Maak dus duidelijk dat dit echt niet kan (grote rolstoel in het wit hierop) en bekeur! Ook de obstakels die op IJburg op de stoepen geplaatst worden, zodat autos de nieuwe stoepen etc. niet beschadigen, worden vaak zo gezet dat rolstoelen er niet echt langs kunnen. Los natuurlijk dat toegankelijkheid in de bouwput IJburg zowiezo lastig is.

Beginselen: Gediscussieerd over de beginselen en de beginselengroep van GroenLinks: De dillemma's waarvoor onze partij staat en de verschillende beginselen die met elkaar kunnen botsen: vrijheid en gelijkheid versus (internationale) solidariteit of duurzaamheid. Voorbeeld:
De vraag is hoe solidariteit en gemeenschapszin een plek vinden in een ideaal van een samenleving van vrijgemaakte,geëmancipeerde individuen. En hoe zit het met mensen die niet voldoende toegerust zijn om hun eigen verantwoordelijkheid te nemen en voor zichzelf
te zorgen, Hoe paternalistisch mag de politiek zijn?

Geen opmerkingen: