11 feb. 2009

De lente begint

Vandaag goed nieuws! Zo zag de regio Amsterdam de uitval teruglopen met 17 procent. Echter het leenfietsenproject in Parijs is mislukt

Maar ik loop achter met mijn blognieuws. De laatste tijd heb ik nieuw werk, en dat slokt al mijn beschikbare tijd op, want s'avonds ben ik bekaf. Maar de zon begint langer te schijnen, dus krijg ik meer tijd om mensen op de hoogte te houden wat we als GroenLinks doen in de stad en stadsdeel.

Ik krijg ook meer tijd om de krant te lezen, en afgelopen zaterdag werd ik geinspireerd door een geprek met bewoners en krakers in En als het goed is, moet er deze maand meer gepraat worden over bomenbeleid.

Echter uit de krant van gisteren vond ik het stukje over het toekennen van de Willemsorde erg interessant. Het kappitel van de orde moet uit haar slaap verschrikt zijn ontwaakt

De laatste, collectieve, Militaire Willems-Orde werd op 31 mei 2006 aan het vaandel gehecht van de 1ste Zelfstandige Poolse Parachutistenbrigade vanwege de inzet tijdens de operatie Market Garden in september 1944. De laatste individuele onderscheiding kwam nog uit de jaren 50 en de strijd in Nederlands-Indie/Indonesie.

De uitreiking plaatst de oorlog in afghanistan in het rijtje van conflicten waar de vorige utreikingen zijn gedaan:
  • De veldtocht tegen Napoleon in 1815
  • De Belgische opstand van 1830
  • De hele periode Nederlands-IndiĆ«, met de nadruk op de Atjeh-periode
  • De Tweede Wereldoorlog, 1940-1945
  • De Politionele Acties, 1946-1948
  • De Koreaanse Oorlog, 1950-1954

En daar hoort dus de strijd in Afghanistan nu bij.

Hoewel ik moet voorzichtig zijn: de orde kan ook worden uitgereikt in tijden van vrede, bij dapperheden in de strijd van vredesoperaties.

De gedecoreerde militair zal zich in de rijen voegen van de Soldaat van Oranje en Karel 'Ik val aan, volg mij' Doorman.

1 opmerking:

davidr zei

maar Willem III was al een jaar of 70 dood tijdens de Hongaarse opstand, althans wel die waar jij naar verwijst...