18 mei 2009

Het Oude Stemmen: Europese Verkiezingen

Ik ging eigenlijk over mijn nek toen ik de nieuwe, persoonlijke kieswijzer Wiekiesjij.EU in ging vullen.

Ik dacht eerst dat ik over inhoudelijke onderwerpen mocht stemmen, zoals immigratie, defensie, de crisis, of het milieu. Maar het ging geheel over welke persoon bij mij zou passen. Zoals jong, wit, hetero, ongelovig, samenwonend, Trouw lezend, ambtenaar, etc. Ik kreeg 12 vragen over persoonskenmerken.

Volgens de Stichting Het Nieuwe Stemmen en dus ook de NOS, kiest het overgrote deel van de Nederlanders (meer dan 90%) bij verkiezingen zijn stem uit op de lijsttrekker, veelal omdat de overige kandidaten onbekend zijn of te weinig profiel weten op te bouwen. En moet die lijsttrekker heel erg op je passen. Ik heb in de liefde altijd geleerd, dat je elkaar moet aanvullen, en een tegenpool is erg aantrekkelijk. Maar blijkbaar telt dat niet in de Europese Politiek.

Ze hadden beter hun naam kunnen wijzigen in Stichting het Oude Stemmen.

Tenenkrommend ging ik de vragen door en vulde haast overal "maakt niet uit" in. Pas aan het einde kreeg ik hooggeleerde vragen zoals: of ik Europa groter wilde, sterker wilde, en misschien als een Verenigde Staten van Europa. Zuchtend sloot ik af en kwam op.....

Judith Sargentini van GroenLinks!

De site komt van mij in de prullenbak, op Judith zal ik gaan stemmen. Maar dan wel volgens de 'nieuwe' methode, namelijk op inhoud.


Wonderlijk......

1 opmerking:

Thomas zei

Als je nog twijfelt op wie je moet stemmen is er de Koppensneller:

http://babalin.com/kieskompas/