Zondag 30 augustus om 12:00 klinkt het startschot voor 20 deelnemers. Ter hoogte van de Verbindingsdam duiken zij vanaf een veerpont van het GVB de Ertshaven in voor de eerste 1.000 meter stroomopwaarts richting IJburg. Aan het eind van het KNSM / Java Eiland draaien de zwemmers linksaf het IJ op om daar 2.500 meter lang de golven op het IJ te trotseren. Na deze beproeving slaan zij weer linksaf de IJ Haven in voor de laatste 1.500 meter stroomopwaarts in wat rustiger water. Ter hoogte van de Jan Schaeferbrug zullen de beste zwemmers in een spetterende finale van ongeveer 1.000 meter tot aan de finish onder de Verbindingsdam om de Marie Braun Trofee strijden. Het deelnemersveld zal om veiligheidsredenen de eerste vier kilometer tot de Jan Schaeferbrug bij elkaar blijven met een maximale afstand van de eerste tot de laatste zwemmer van 500 meter.
Deelnemers
Aan de start van deze nu al historische wedstrijd zullen 20 zorgvuldig geselecteerde Amsterdamse deelnemers verschijnen onder wie Liza Otto uit Zeeburg, Marit Boots uit de Baarsjes, Andrew Woodham uit de Watergraafsmeer en Lucas Jansen uit de Pijp. Zij hebben sinds April in diverse Amsterdamse zwembaden en rivieren zoals de Diem, de Amstel en de Gaasp keihard getraind om zich optimaal voor te bereiden voor deze prachtige zwemtocht in hartje Amsterdam.
Startbewijzen
Er zijn nog een aantal startbewijzen te verdelen tijdens de laatste kwalificatiewedstrijd (Protour) op zondag 23 augustus op de Amstel. Bij de selectie van de deelnemers wordt gelet op het stadsdeel waar een deelnemer vandaan komt, welke leeftijd hij of zij heeft en wat zijn of haar achtergrond is. Dit jaar is de wedstrijd hoofdzakelijk een Amsterdamse aangelegenheid, maar in 2010 staat het Rondje KNSM Eiland open voor iedereen die zich weet te kwalificeren.
Schoon water
Met het Rondje KNSM Eiland wordt aandacht gevraagd voor schoon water. Het IJ en het water op de Amsterdamse grachten is nu schoner dan ooit. Mede dankzij de Europese Unie middels het Verdrag van Maastricht en de burgers, politici, wetenschappers, ondernemers, etc. wonend en werkend aan het IJ en de waterwegen die op het IJ uitmonden is het IJ de afgelopen dertig jaar weer ongelofelijk schoon geworden. Er wordt ook weer volop gezwommen, gevist en gevaren.
Veiligheid
Open water zwemmen is populairder dan ooit. De afgelopen weken waren in de kranten veel berichten te lezen over mensen die door zwemmen in zee of in rivieren in nood zijn gekomen. De organisatie hanteert dan ook strenge veiligheidsregels:
Elke deelnemer krijgt een persoonlijke kano/kajak begeleider waarbij hij of zij eventueel kan aanklampen bij oververmoeidheid en/of kramp.
Op elke vijf deelnemers is een gediplomeerde Rescue Diver op een snelle motorboot aanwezig die EHBO op of onder water kan geven
Voor de toeschouwers op de kade is de reddingsbrigade samen met vrijwillige ordehandhavers verantwoordelijk.
Marie Braun Trofee
De winnaar ontvangt de Marie Braun Trofee en € 1000,- prijzengeld. De Trofee is vernoemd naar de zwemster Marie Braun (1911 - 1982) die tijdens de Olympische Spelen van Amsterdam in 1928 goud won op de 100 meter rugslag. Daarmee werd Marie Braun de eerste Nederlandse vrouwelijke Olympisch kampioen. Het prijzengeld moet door de winnaar worden besteed aan een project voor schoon water. Het startsein wordt gegeven door een kleinzoon van Marie Braun.
Voor 1 kilo zwemspullen op de VIP boot
Namens The Pink Whale worden er dit jaar oude zwemspullen ingezameld voor kinderen en hun ouders in niet Westerse landen zodat zij ook goed, veilig en leuk kunnen leren zwemmen. Twintig toeschouwers hebben kans op een VIP kaartje voor de GVB VIP boot. Daarvoor moeten zij op de wedstrijddag een kilo zwemspullen doneren aan The Pink Whale (een bakfiets in de vorm van een Pink Whale). De betreffende bakfiets staat op zondag voor de start bij de veerpont van het GVB en rijdt op de kade met de zwemmers mee.
Informatie
Voor meer informatie gaat u naar http://www.rondjeknsmeiland.nl/. U kunt ook mailen naar mailto:info@rondjeknsmeiland.nl.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten