6 sep. 2009

Is 7 dagen per week de winkel open, consuminderen?

Mijn onderbuik zegt dat ik tegen het vrijgeven van alle zondagen als koopzondag ben . Maar GroenLinks is voor: wie kan mij echter uitleggen of dit past binnen ons beleid van consuminderen?

De GroenLinksfractie kreeg in de 2e kamer een amendement erdoor die dat mogelijk maakt met zinnige argumenten: je hoeft niet meer aan symbolische toerisme-bepaling te voldoen, consumenten zijn voor hun boodschappen niet meer alleen aangewezen op hun vrije zaterdag en winkeleigenaren kunnen op flexibele wijze inspelen op die behoefte. En dat alles zou vrouwvriendelijker zijn (?), en meer banen opleveren
Het is natuurlijk zeer paternalistisch van me als ik de keuzevrijheid van consumenten of winkeliers wil inperken. (hoewel je natuurlijk nog vraagtekens kan zetten bij de banenwinst: wat gebeurt er met de kleine winkelier?) Dus dat argument kan ik niet gebruiken als tegenargument. Maar mentale noot: als het om milieu gaat stellen we vaak wel grenzen die de keuzevrijheid van consumenten en producenten beperkt...
Maar stimuleren we zo de 24 uur economie dat we 7 dagen per week kunnen kopen, kopen, en kopen? 7 dagen per week winkels laten ronken, aanvoer en machine's vollop laten draaien, plastic tassen de winkel uit? Klinkt niet echt duurzaam, en als consuminderen. klinkt eigenlijk als ordinair als consumeren.
Ik ga ook soms boodschappen doen bij de AH in het Centrum (bij de molen) en dan is het een waar slagveld, 30 mensen in de rij. Die verspreiden zich dan gewoon in de stad bij de normale super bij mij op de hoek. Wat je echter krijgt is niet het zondagrust gevoel (hoe bijbels!), maar gewoon een doordeweekse dag. Autos, fietsers en touristen, én huisvrouwen die ook nog op zondag voor hun kroost toiletpapier komen inkopen.

Geen opmerkingen: