Het Stern-rapport. Het klinkt nog niet zo dreigend als het "Rapport van Rome" van de "Club van Rome", maar toch. Het rapport stelt dat de opwarming van de aarden tot zeven biljoen dollar kan kosten.
"Wij kunnen groeien en groen zijn", maar het negeren van klimaatverandering zal op den duur de economische groei aantasten. Dat zegt Sir Nicholas Stern. Een duidelijkere ondersteuning voor onze Ekonomie leus kan er eigenlijk niet zijn.
Als er geen EXTRA maantregelen getroffen worden dan zal de economische groei wereldwijd met een vijfde afnemen, zullen miljoenen mensen in voornamelijk arme landen in hongersnood gaan verkeren, en zullen circa tweehonderd miljoen mensen moeten verhuizen in verband met droogte of wateroverlast. Maar zegt hij, als we nu actie ondernemen....dan blijven de kosten beperkt tot 1 procent van het wereldwijde brute nationaal product. Acceptabel zou ik zeggen. 1 procent voor ontwikkelingshulp, en daarnaast 1 procent voor duurzaamheid. En je kan ze mooi combineren:)
Het goede van het rapport vind ik dat er kosten worden genoemd, die bovendien gelinked worden aan economische groei. Misschien voor sommige hardliners om investeren in groen te zien als investeren in ekonomie. Op verschillende discussie sites kwam ik echter al weer veel critici tegen die de Groenen verwijten naief te zijn, met cijfers te googelen en onnodig doomscenario's te schetsen. Hen betichten van struisvogelpolitiek heeft geen zin, maar ik werd wel spontaan moe van hun commentaar te lezen
Nabrander. Het Kyoto-verdrag leek de goede kant op de gaan (emissies voor 2012 met gemiddeld 5 procent omlaag te brengen, vergeleken met 1990). Door economische malaise en het stilstaan van sterk vervuilende ouderwetse fabrieken in Oost-Europa was de uitstoot in de jaren '90 sterk gedaald, maar nu de economie weer aantrekt, stijgt als vanzelfsprekend de uitstoot weer.
In ieder geval de Samenvatting van samenvatting en de Samenvatting. (met dank aan Krispijn Beek)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten