13 jan. 2008

GroenLinks-kamerlid Dibi aangehouden op de dam vanwege vrijheid van meningsuitingHet GroenLinks-Tweede Kamerlid Tofik Dibi is een van de mensen die zondag is gerarresteerd omdat hij de demonstranten die zaterdag zijn gearresteerd een hart onder de riem wilde steken. Daarmee probeerde hij duidelijk te maken dat het recht op vrijheid van meningsuiting voor iedereen geldt. In een reactie vanuit de politiecel liet hij weten dit nooit verwacht te hebben. "Ik geloof heilig in de vrijheid van meningsuiting. De arrestaties van zaterdag zag ik als eenmalige blunder. "

GroenLinks begrijpt niet waarom de Amsterdamse politie in opdracht van justitie dit weekeinde demonstranten opgepakt, wegens het verspreiden van satirische posters. Op de affiche stond een afbeelding van een pakje sigaretten met een foto van Geert Wilders en de tekst ‘Extremist – brengt u en de samenleving ernstige schade toe’. De Amsterdamse gemeenteraadsfractie van GroenLinks heeft over de kwestie vragen aan burgemeester en korpsbeheerder Job Cohen gesteld.
Luister ook Radio 1: Kamerlid Tofik Dibi over arrestatie
Zaterdag werden drie activisten van de Internationale Socialisten gearresteerd op de Dappermarkt vanwege een actie die wat leek op de posters met Verdonk van een tijdje geleden.

(de gewraakte poster/flyer)

In het Parool: ''Ik ga de straat op omdat de vrijheid van meningsuiting voor een ieder geldt, zowel voor Geert Wilders als voor zijn critici. Het is onacceptabel dat de politie onwelgevallige geluiden op deze manier belemmert'', zei hij (Tofik Dibi) kort voor zijn aanhouding.

Ook de heer Wilders zelf is tegen de aanhouding, op de BNR site is te lezen: ,,Zoals ik mag zeggen wat ik vind, mogen zij dat ook'' Zeer fideel van de heer Wilders.

Femke Halsema reageert als volgt op de site: GroenLinks-leider Femke Halsema liet zondag weten dat zij en haar fractie volledig solidair zijn met Dibi. Die werd opgepakt wegens een poster met het opschrift dat Wilders de samenleving schade toebrengt. Volgens Halsema is dat een parafrase van woorden die premier Jan Peter Balkenende eerder heeft gebruikt over de PVV-leider. Halsema noemt het schandalig dat Dibi daarvoor is aangehouden. Het Kamerlid is overigens inmiddels weer vrijgelaten, aldus Halsema
Natuurlijk weer genoeg debat op de verschillende sites: ik zeg: lees nog even de Linker Wang petitie door. Gelukkig, eindelijk een debat met woorden. Eens kijken hoe lang het debat nu kan duren, zonder weg te ebben. En natuurlijk zien wat de uitkomst van zo'n debat is in de post Fortuyn van Gogh tijd. Wordt vervolgd....

Geen opmerkingen: