29 feb. 2008

IJsvogels in Oost!


De ijsvogel wordt vaak gesignaleerd in en rond Amsterdam. Tot nu toe meestal buiten het broedseizoen, want in de stad zijn weinig plekken waar de ijsvogel goed kan nestelen. Stadsdeel Oost-Watergraafsmeer wil de diversiteit van de flora en fauna in het stadsdeel bevorderen en legt daarom op drie plaatsen ijsvogelwanden aan. IJsvogels kunnen hierin ongestoord hun nesten bouwen.
Om te nestelen hebben ijsvogels een steil stuk oever nodig zonder begroeiing. Hierin graven zij een nestgang met een lengte van 60 tot 80 cm. en een doorsnede van zo’n 6 cm.


Oevers
Het stadsdeel gaat op drie plekken dergelijke oevers creƫren door over een lengte van ca. anderhalve meter de oever recht af te steken zodat er een steile wand ontstaat die minimaal 60 cm. hoog is. In de praktijk blijkt dat er 60 tot 70% kans is dat ijsvogels daadwerkelijk gaan broeden in deze wanden.


Waar?
De ijsvogelwanden worden aangelegd op drie plaatsen in het stadsdeel:


  • Langs de Jan Vroegopsingel

  • Langs de Kruislaan

  • In Park Frankendael


De locaties zijn bepaald in overleg met de gemeente Amsterdam en Landschapsbeheer Noord-Holland. Op elk van deze drie locaties worden twee ijsvogelwanden aangelegd

Geen opmerkingen: