11 mei 2008

Hoofdstad/hofstad: schrap die hoofdstad uit de grondwet

Vrijdag werd ik gebeld door spijkers met koppen, of ik langs wilde komen om te discussieren of Den Haag niet beter de hoofdstad kon worden. Eerst dacht ik dat het een groot grapje was van mijn partijgenoten, maar blijkbaar bedoelen ze het serieus.... Voor mij echter niet heeeel belangrijk genoeg om mijn vakantie af te breken, en met gewaardeerde partijgenoten verbaal op de vuist te gaan.

Tjonge werd ik vervangen door Gonny van Oudenallen.....Je moet wel vaker slikken als duo-politicus

Nou ja, de stemming op mijn blog was 50/50% of Den Haag Hoofdstad moet worden, of Amsterdam het mag blijven. Aan het einde van mijn vakantie dan maar even met behulp van wikipedia de hersens kraken.

Ik wist namelijk eerst niet zeker dat GroenLinksers zo nationalistisch kunnen voelen, dat ze zich druk maken over wat precies de symbolisch hoofdstad van Nederland is! En dat ze daarvoor zelfs de grondwet willen veranderen. Want, naar mijn mening, een hoofdstad heeft vooral een symbolische, historische status, met een sterke binding vanuit nationale gevoelens of aangewezen door de heersende nationale elite.

Wij Europeanen/mondialen kijken toch verder? Je kan zelfs argumenteren dat GroenLinks voor afschaffing van het grondwetartikel moet zijn: en de term hoofdstad er uit moet schrappen. Voor het geval dat we de nationalistische grenzen schrappen en opgaan in Europa, of liever de Wereld! who needs a capital?

1) Amsterdam is aangewezen ten tijden van het koninkrijk/republiek onder de vreemde mogendheid van Frankrijk en Lodewijk Napoleon. Deze vestigde zich in Amsterdam en vanaf dat moment werd de stad Amsterdam het regeringscentrum én de hoofdstad.
2) Willem I, eerste koning van Nederland liet Amsterdam nog steeds de hoofdstad, maar de regering ging weer naar Den Haag.
3) Want sinds de 16e eeuw is Den haag de zetelplaats van de Staten Generaal, en zetelde daar ook het stadhouderlijk hof (niet geheel toevallig, maar ook een beetje bij toeval vanwege die verduvelde spanjaarden:))
3 a) Want hebben naast Den Haag ook niet Delft, Utrecht, Middelburg en Breda (en wellicht ook brussel) ook oude goede papieren en rechten?
4) De Republiek der Verenigde Nederlanden was namelijk formeel een statenbond (de confederale regering), waarvan de afzonderlijke leden zelfstandig waren met een eigen bestuur en een eigen hoofdstad. Eigenlijk is een officiële hoofdstad erg On-nederlands
5) Tijdens het Verenigd koninkrijk der Nederlanden (1815-1830) was Brussel naast Den Haag eveneens de regeringszetel en naast Amsterdam tevens ook hoofdstad
6) De reden waarom Amsterdam als hoofdstad is gebleven is waarschijlijk de functie als koningsstad: behalve de stad waar de inhuldiging van de koning plaatsheeft, is Amsterdam ook vaak de locatie voor koninklijke huwelijken en voor de jaarlijkse koninklijke nieuwjaarsreceptie.
6.a) Maar waarschijnlijk ook in de relatief belangrijke rol die de stad in de Nederlandse geschiedenis heeft gespeeld.
8) De grote steden vormen samen een sterke stadsregio, met Amsterdamse als sterkste merknaam (wereldberoemd en herkenbaar), en Den Haag als goede werkstad waar ambtenaren kunnen werken, en politici kunnen dineren en de koningin haar post leest.
8.a) Amsterdam is de grootste stad van Nederland, de 25ste duurste stad in de wereld, 175 nationaliteiten, en Europees tourisme nummer 8

Trivia-redenen

10) Het is toch ontzettend bijzonder dat de hoofdstad niet de regeringsstad is?
11) Pas in 1806, onder Frans bewind, kreeg Den Haag zijn stadsrechten!
12) Moeten we nu echt alles vieren? Is 100 jaar feyenoord, 200 jaar afschaffing internationale slavernij in Amerika, 50 jaar pietje pluk, 55 jaar Rachmaninov dood, 115 jaar coca-cola niet veel belangrijker of onbelangerijker?

Nou ja het blijft een non-issue, waar we geen grondwetwijziging voor nodig hebben. Nou ja laten we verder kijken dan onze nationalitische neus lang is, en onze hoofdstad afschaffen, en verder werken:)

Geen opmerkingen: