18 jan. 2010

Laat huurders niet in de kou staan!

Onder het motto 'laat huurders niet in de kou staan' heeft GroenLinks zondag 17 januari in 66 gemeenten actie gevoerd voor betere woningisolatie. En natuurlijk kon Wibaut in Oost niet ontbreken! Het standbeeld staat symbool voor alle huurders van Amsterdam die door ontbrekende of slechte isolatie in de kou staan. Een betere isolatie spaart de huurder geld uit, is goed voor het milieu en levert ook nog eens groene banen op. Gemeentes kunnen hierover bindende afspraken maken met woningcorporaties. GroenLinks wil dat Amsterdam zorgt dat volgend jaar 10% van de huurwoningen goed geïsoleerd wordt.

In veel huurwoningen ontbreekt dubbel glas, een HR-ketel, goede dak-, vloer- en muurisolatie. 'Een gemiddelde huurder betaalt per jaar ruim 1500 aan energiekosten. Met een goede isolatie kan dat bedrag met ruim 300 worden teruggebracht', rekent GroenLinks-raadslid Barn Geurts voor. 'Helaas gebeurt er nog te weinig om de isolatie te verbeteren, terwijl veel huurders klagen over tocht, vocht en een hoge energierekening.'

Groen Werkt
Isoleren is niet alleen positief voor de portemonnee van de huurder. Het isoleren van gebouwen zorgt voor een fors aantal nieuwe banen. Volgens berekeningen van de FNV kan isolatie 8000 banen opleveren. Daarnaast is isoleren ook een effectieve maatregel om energie te besparen, en daarmee het klimaatprobleem aan te pakken. Gemeenten kunnen in het klimaatbeleid een sterke rol spelen. Nu landelijk en internationaal klimaatmaatregelen moeizaam van de grond komen is dit extra belangrijk.

10% per jaar isoleren
GroenLinks wil dat de gemeente met Amsterdamse woningcorporaties bindende afspraken maakt over een isolatieprogramma. Per jaar moet 10% van de woningvoorraad goed geïsoleerd worden, te beginnen bij de goedkoopste woningen. GroenLinks pleit er bovendien in de Tweede Kamer voor dat het voor huurders mogelijk wordt om zelf woningisolatie bij een corporatie af te dwingen. Nu is dat nog niet mogelijk.

Steun de actie!
Vindt u ook dat Amsterdam meer werk moet maken van het isoleren van woningen? Steun dan vanaf 24 januari onze digitale petitie door op GroenLinksopdekaart bij uw eigen huis een isolatie-symbooltje op de kaart van Amsterdam te prikken. We willen zo laten zien dat Amsterdammers in heel Amsterdam achter deze plannen staan.

Geen opmerkingen: