12 jan 2010

Ook Nederland lapt volkenrecht aan zijn laars (Irak)



De commissie-Davids stelt dat het ministerie van Buitenlandse Zaken al in 2002 het beleid vastgesteld had dat Nederland een inval in Irak zou steunen. Alhoewel daar geen VN-Veiligheidsresoluties tegenover stond. De commissie heeft het ook over onvoldoende volkenrechtelijk mandaat voor de inbreng van Nederland.

De nuanceringen van eigen veiligheidsdoensten werden niet betrokken. De NOS schrijft: 'Het kabinet nam alleen uitspraken over die pasten bij het al ingenomen standpunt.'

Het rapport is hard over premier Balkenende. Hij nam aanvankelijk weinig tot geen leiding aan debatten over Irak. De commissie zegt ook dat de Kamer geen volledige openheid van zaken heeft gekregen over een verzoek van de Verenigde Staten aan Nederland op 15 november 2002 om militaire steun te verlenen.

GroenLinks was tegen de uitzending van de Nederlandse militairen naar Irak en tegen verlenging van deze missie. En vond dat de Nederlandse regering de Amerikanen kritiekloos is gevolgd in deze illegale oorlog.

Het CDA blijkt de constante in dit verhaal en zal zich nu politiek moeten verantwoorden.

Maar ook andere partijen zullen conclusies moeten trekken.


Want begon het niet allemaal met een PVDA compromis "Nederland steunt een oorlog met Irak politiek, maar niet militair."? En gaf het kabinet met D66 en VVD geen toestemming voor de bijdrage aan de stabilistatie macht?

Sinds 2004 volg ik de politieke strijd tegen een onafhankelijk onderzoek, zo graag gewild door GroenLinks. Het CDA, VVD, LPF en de kleine christelijke partijen hielden geloof ik een onderzoek in 2005 tegen. En zo kan je blijven doorgaan.

Maar één conclusie ligt nu op tafel: Ook Nederland lapt het Volkenrecht aan zijn laars, als het zo uitkomt.

Geen opmerkingen: