20 apr. 2010

Almere, PVV en Ghandi


In het stadhuis van Almere is er een tentoonstelling over ghandi 'Almere, Ghandi en het perspectief op vrede'. Het is een reizende tentoonstelling georganiseerd door het museum van de vrede. En kan je hier digitaal bekijken.

Antropoloog Hans Feddema stelde bij de opening dat de de komst van de PVV in de stad leidt tot polerisatie:

,,De polarisatie leidt soms tot demonisatie waardoor alle betrokken partijen alleen nog maar de slechte dingen van elkaar gaan zien. Dat de PVV hier zoveel zetels heeft gewonnen betekent dat er nu eenmaal veel mensen achter de partij staan. Ook al zijn anderen het niet altijd eens met de idee├źn van die partij en zijn achterban, het is niet goed om de vooroordelen klaar te hebben, dat zorgt alleen maar voor meer polarisatie.''

In zijn toespraak refereert Feddema ook aan de visie van Ghandi dat vrede niet bereikt wordt met middelen die daar haaks op staan.

Het antwoord van Ghandi op de huidige polarisatie zou dan ook verzoening zijn. Een knuffel en een uitgestoken hand naar PVV-ers. En een grote inspanning om de achterliggende redenen van haat en onvrede te begrijpen. En als het werkelijke probleem, en niet het zichbare probleem, voor hem duidelijk zou zijn, deze aan te vallen met liefde.
Andere tijden....

Geen opmerkingen: