Het CBS meldt dat de energierekening is met ingang van het nieuwe jaar opnieuw gestegen, ook al is de MEP, de milieuheffing op stroom, afgeschaft. Een gemiddeld huishouden is dit jaar 4,8% meer kwijt dan vorig jaar voor gas en licht, schrijft het CBS. Vooral de leveringskosten zijn sterk gestegen, met wel 18,5% voor stroom. De energierekening is sinds 2000 ruim 75% omhoog gegaan. Tegelijkertijd is gelukkig het aandeel duurzame energie in het Nederlandse energieverbruik licht gestegen. In 2006 was 2,6 procent van het totale verbruik uit duurzame binnenlandse bronnen afkomstig, tegen 2,4 procent in 2005.Deze toename komt vooral doordat er veel grote windmolens zijn geplaatst. Het meestoken van biomassa in elektriciteitscentrales daalde daarentegen.
Het Stadsdeel Zeeburg gaat als proef de TURBY op het flevoparkhuis zetten, die schone energie levert. Ik denk dat we nu al onze winst kunnen tellen.
Gemeenten en plekken die ons voorgingen: Stadhuis te Almelo, stadhuis Hoofddorp; Plaatsing Amsterdam Wiltzanghlaa, provincie huis te Zwolle, zoutloods te Groningen
1 opmerking:
Naast windmolens op elk gebouw, is het ook nodig, gezien de urgentie van het klimaatprobleem, overal in het land windparken te bouwen. Dat kan acceptabel als die windparken als lange lijnen in het landschap ontworpen worden, en als omwonenden het recht krijgen, mede-eigenaar te worden.
Op het windparken wiki kan iedereen een windmolen uitzoeken bij hem of haar in de buurt en een stukje claimen. Natuurlijk kun je op het wiki ook een mooier ontwerp voorstellen.
De macht is aan de inwoners. Als we als burger het voortouw nemen kan het nog goed komen met het klimaat. De politici hobbelen er dan wel achteraan.
Een reactie posten